Case study: Rear extension, Hertfordshire

This rear extension was designed to a high spec using good quality materials. It added a spacious dining/garden room to an interesting arts and crafts style house, which maximised both natural light and views of the garden.


Steelwork was used to create the structure of the extension. The steel beams were put in place to support the roof, they spanned the top of the openings which would become the doors and windows. The steel column positioned in the corner, was bolted to the concrete foundations and the steel beams above.


A glass fibre roof (GRP) is installed on a fully-insulated warm deck. The roof has a tiered edge marking its perimeter, this interesting detail avoided an oversized fascia.


The glazing is installed, which includes a triple patio door and a single side door with a window. All the doors, windows, gutters, fascia and soffits have a bespoke powder-coated aluminium finish. This provides a low maintenance and hard wearing exterior.


Inside the extension, new joinery includes a double door connecting the existing house to the new dining/garden room.


Marble-effect porcelain tiles have been laid with steps that have a moulded edge. In place of normal wooden skirting boards, tiled up-stands have been used instead. This makes the floor easier to clean as well as creating a high quality finish.


The addition of a sky lantern floods the area with even more natural light, truly bringing the outside inside. A strip of lights around the edge of the lantern (not pictured), brighten the room in the evening.


Outside, a new patio area is laid using tasteful reclaimed York stone slabs.


The extension is complete!

Alderson Building Company will undertake construction work of all scales so if you have a project in mind or would like to discuss anything in this case study, then please get in touch with our friendly team.


Get in touch
Build your free website with Moonfruit